2022 m. Saugesnio interneto savaitės renginiai

Saugesnio interneto diena (Safer internet day), daugelyje pasaulio šalių minima iniciatyva, 2022-aisiais metais vyks vasario 8-ąją (antradienį). Iniciatyvos tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis. Lietuvoje, organizuojant teminę akciją Saugesnio interneto savaitė, įvairios šviečiamosios veiklos ir tiesioginės vaizdo transliacijos saugesnio interneto temomis vaikams, jaunimui ir suaugusiesiems vyks visą savaitę.

Kviečiame dalyvauti Saugesnio interneto savaitės renginiuose!

***

Atsisiųsti Saugesnio interneto savaitės renginių preliminarią programą

***

„ELEKTRONINIS SAUGUMAS PROGRAMOJE „eTwinning“
(virtualus seminaras)  
2022 m. vasario 3 d., 15 val.

Apie renginį. Tai virtualus seminaras „Elektroninis saugumas programoje „eTwinning“. Renginio metu pristatomos programos „eTwinning“ galimybės, atsargumo priemonės publikuojant nuotraukas, susitarimai su partneriais.

Kam skirta? Įvairių dalykų mokytojams, pradedantiesiems ir pažengusiems programos „eTwinning“ dalyviams, užsiregistravusiems portale www.etwinning.net.

Kur vyks? Naudojantis bendradarbiavimo ir komunikavimo platforma „Microsoft Teams“. Registracija vyksta šia prieiga internete: https://forms.gle/AzguArvUYvzmJtSb6, https://www.etwinning.lt/kval-tobulinimas/virtualus-seminaras-elektroninis-saugumas-programoje-etwinning/.

Organizatoriai. Švietimo mainų paramos fondo „eTwinning“ ambasadorė Giedrė Raudonienė.

***

IŠKEISK KIBERNETINIO SAUGUMO ŽINIAS Į PRIZUS
(konkursas)
2022 m. vasario 3, 10 ir 17 d.

Apie renginį. Antivirusinius interneto sprendimus siūlanti ESET Lietuva komanda meta iššūkį moksleiviams ir net tris dienas – vasario 3, 10 ir 17 dienomis kviečia dalyvauti socialiniame tinkle „Facebook“ rengiamuose konkursuose. Renginio dalyviai galės pasitikrinti žinias atsakydami į klausimą, susijusį su kibernetiniu saugumu, o teisingai atsakiusiųjų laukia puikūs ir naudingi prizai. Pateikiame užuominą – dalyvauti tikrai verta!

Daugiau informacijos apie prizus galima rasti konkurso dieną aplankius Antivirusinius interneto sprendimus siūlančios ESET Lietuva kompanijos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Kam skirta? Konkursuose kviečiami dalyvauti 8–12 klasių ir jaunesni mokiniai, kurie domisi kibernetiniu saugumu.

Kur vyks? Antivirusinius interneto sprendimus siūlančios ESET Lietuva kompanijos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje https://www.facebook.com/eset.antivirusine.

Organizatorius. Antivirusinius interneto sprendimus siūlanti ESET Lietuva komanda.

***

„MOKONOMIKA“
(pamokos)
2022 m. vasario 4 d., 9.00–12.20 val.

Apie renginį. Didžiausia nuotolinė pamoka Lietuvoje „Mokonomika“, beveik prieš metus pritraukusi iki 250 tūkst. dalyvių, skelbia naują datą ir kviečia mokytojus, moksleivius virtualiai susitikti vasario 4 dieną. Šįkart žinių šventė bus atvira visiems ir visur – kiekvienas galės prisijungti iš bet kurios pasaulio šalies, miesto, klasės ar namų bei atrasti specialiai ruošiamas pamokas apie finansus, tvarumą, kibernetinį saugumą, profesijas ir daugiau (žr. programą apačioje).

Plačiau apie renginį skaitykite čia.

Kam skirta? „Mokonomika“ skirta visiems 1–12 klasių mokiniams, kurių laukia net 24 pamokos tvarumo, kibernetinio saugumo, finansinio raštingumo ir kitomis aktualiomis temomis. Visi pranešimai vyks trims pogrupiams, vienu metu dalyvaujant skirtingoms klasėms: 1–4 kl., 5–8 kl. ir 9–12 kl.

Kur vyks? Prisijungus tinklalapyje www.mokonomika.lt.

Organizatorius. Akcinė bendrovė„Swedbank“.

***

„ELEKTRONINIO SAUGUMO PAGRINDINIAI PRINCIPAI IR TAISYKLĖS PROGRAMOJE „eTwinning“
(virtualus seminaras)
2022 m. vasario 7 d., 15 val.

Apie renginį. Tai virtualus seminaras „Elektroninio saugumo pagrindiniai principai ir taisyklės programoje „eTwinning“. Renginyje pristatomos programos „eTwinning“ galimybės, elektroninio saugumo pagrindiniai principai, taisyklės, kurių privalo laikytis visi „eTwinning“ nariai.

Kam skirta? Įvairių dalykų mokytojams, pradedantiesiems ir pažengusiems programos „eTwinning“ dalyviams, užsiregistravusiems portale www.etwinning.net.

Kur vyks? Naudojantis bendradarbiavimo ir komunikavimo platforma „Microsoft Teams“.

Registracija vyksta šia prieiga internete: https://forms.gle/1nUiN1PAFhpCiKsW7https://www.etwinning.lt/kval-tobulinimas/virtualus-seminaras-elektroninio-saugumo-pagrindiniai-principai-ir-taisykles-programoje-etwinning/.

Organizatoriai. Švietimo mainų paramos fondo „eTwinning“ ambasadorės Giedrė Raudonienė ir Edita Setkauskienė.

***

SAUGESNIS TECHNOLOGIJŲ NAUDOJIMAS
2022 m. vasario 7 d. 

Apie renginį. Mokiniai bus supažindinami, kaip saugiau naudotis technologijomis, kaip nepakliūti į sukčių pinkles, kaip atpažinti sukčių siunčiamas el. žinutes.

Kam skirta? 9–12 kl. mokiniams.

Kur vyks? Šiaulių universitetinėje gimnazijoje. Renginys vyks internetinio susitikimo  forma.

Organizatorius. Vilniaus universiteto Kauno fakultetas.

***

EDUKACINIS RENGINYS MOKSLEIVIAMS
2022 m. vasario 7, 11 d., 10 val.

Apie renginį. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pradinių klasių moksleivius kviečia diskutuoti apie saugų internetą, jo iššūkius bei būdus būti saugiems internete. Edukacinio renginio metu moksleiviai susipažins su akcija Saugesnio interneto savaitė, aptars aktualias skaitmenines problemas, kylančias internete. Kūrybinių užduočių metu atliks veiklas, skatinančias informaciją vertinti kritiškai. Šioje edukacijoje moksleiviai sustiprins medijų raštingumo įgūdžius, gebės įvardyti skaitmeninių technologijų privalumus ir trūkumus.

Daugiau informacijos apie renginį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos tinklalapyje www.lnb.lt.

Kam skirta? 3–5 klasių moksleiviams.

Kur vyks? Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos „Renginių kambaryje“ (103 kab.).

Organizatorius. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

***

SAUGUS BENDRAVIMAS INTERNETE
(pamokos)
2022 m. vasario 7–11 dienomis, kasdien nuo 10.00 val. iki 12.30 val.

Apie renginį. VšĮ „Vaikų linija“ dovanoja mokykloms 10 pamokų, skirtų saugiam bendravimui internete. Pamokos vyks vasario 7–11 dienomis. Sąveikiųjų pamokų metu moksleiviai sužinos, kokių nemalonumų ar nesusipratimų gali nutikti bendraujant internete, kaip jų išvengti, kaip elgtis patekus į keblią situaciją, į ką kreiptis pagalbos.

Pamokos dalyviai gaus progą susipažinti, kaip veikia VšĮ „Vaikų linija“ teikiama pagalba, kuo ji gali būti naudinga susidūrus su sunkumais internete.

Kam skirta? Registruotis į virtualias pamokas kviečiame 5–8 klasių moksleivių klases.

Kur vyks? Registracija skelbiama sausio 31 dieną, kampanijos „Be patyčių“ socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje https://www.facebook.com/bepatyciu.

Organizatorius. VšĮ „Vaikų linija“.

***

SAUGESNIO INTERNETO SAVAITĖ LIETUVOS VIEŠOSIOSE BIBLIOTEKOSE
(edukacinės veiklos)
2022 m. vasario 7–12 d.

Apie renginį. Lietuvos viešosios bibliotekos visą savaitę siūlo savo lankytojams įvairias edukacines veiklas ir skatina mokytis saugiai elgtis interneto erdvėje.

Kam skirta? Renginys skirtas visiems viešųjų bibliotekų lankytojams.

Kur vyks? Informacijos apie vyksiančias edukacines saugesnio interneto veiklas kviečiame teirautis Jums artimiausioje bibliotekoje.

Iniciatorius. Asociacija „Langas į ateitį“.

***

PASITIKRINKITE SAUGAUS ELGESIO INTERNETE ŽINIAS
(žinių patikrinimo testai)
2022 m. vasario 7–13 d.

Apie renginį. Testų svetainėje „Ar esi saugus internete?“ (http://testas.draugiskasinternetas.lt/) žinias gali pasitikrinti visi. Tinklalapyje pateikiamas bendrasis testas ir keturi teminiai testai, kurie padės pasitikrinti, ar mokate atpažinti sukčiavimą ir patyčias internete, saugoti asmens duomenis bei saugiai pirkti internetu.

Kam skirta? Renginys skirtas visiems Lietuvos gyventojams.

Kur vyks? Testus galima atlikti svetainėje „Ar esi saugus internete?“.
Prieiga internete: http://testas.draugiskasinternetas.lt/.

Organizatorius. Asociacija „Langas į ateitį“.

***

KAIP APSAUGOTI SAVO SKAITMENINIUS ĮRENGINIUS, DUOMENIS BEI INTERNETINĘ TAPATYBĘ?
(konsultacijos)
2022 vasario 7–13 d.

SAUGESNIO INTERNETO SAVAITĘ biblioteka konsultuos, kaip apsaugoti savo skaitmeninius įrenginius, duomenis bei internetinę tapatybę.

Daugelis turime išmanų įrenginį ar kompiuterį, naudojamės paštu, socialiniais tinklais, mobiliu parašu, atliekame bankinius mokėjimus… BET ne visi žinome, kaip užtikrinti šių įrenginių higieną ir saugumą.

Saugesnio interneto savaitę Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka siekia atkreipti dėmesį į skaitmeninių įrenginių higieną, duomenų saugumą ir savo internetinę tapatybę.

Biblioteka visą savaitę kvies į nemokamas konsultacijas ir nuotolinius mokymus su bibliotekos specialistais. Kaip įsidiegti nemokamą antivirusinę, pasitikrinti FB privatumo nustatymus, pasikeisti pašto slaptažodį, išvalyti nereikalingas programėles, virusus… O gal tiesiog reikalinga pagalba dirbant su kompiuteriu ar išmaniuoju įrenginiu?

Kam skirta? Visiems besidomintiems.

Kur vyks?

  • Vasario 7–11 d. nemokamos konsultacijos su bibliotekos IT specialistu – I.Kanto viešojoje bibliotekoje, Turgaus g. 8  kasdien nuo 10–12 ir 14–17 val. Išankstinė registracija būtina tel.: 314723.
  • Antradieniais nuo 14–16 val. konsultacijos teikiamos „Kauno atžalyno“ bibliotekoje, Kauno g. 49. Registracija tel.: 314727.
  • Vasario 8–9 d. nuo 11–13 val. visus norinčius kviečiame  į nuotolinius mokymus „Būkime saugūs internete“ (6 val.). Registruotis https://forms.gle/cteVi27crqCyw8Lo7

Organizatorius. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka.

***

„SUGAUTI TINKLE“
(filmo peržiūra ir diskusija)
2022 m. vasario 8, 9, 10 d., 13 val.

Apie renginį. VšĮ „Nepatogus kinas“ komanda ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka vyresniųjų klasių mokinius kviečia į filmo „Sugauti tinkle“ peržiūrą ir diskusiją. Šis filmas 2020 m. pasirodęs Čekijoje sukėlė plačią diskusiją apie vaikų saugumą internete ir šalyje tapo populiaria dokumentika. Šioje edukacinėje, vaikams ir jaunuoliams nuo 13 metų skirtoje filmo versijoje, veikėjos ne tik dalijasi asmeniniais išgyvenimais, jos pateikia konkrečių praktinių patarimų vaikams, kaip pasirūpinti savo saugumu bendraujant su nepažįstamais žmonėmis internete.

Dokumentinį filmą galima buvo žiūrėti Nepatogaus kino festivalio metu, o dabar tokia galimybė suteikiama ir Saugesnio interneto savaitės metu.

Daugiau informacijos apie renginį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos svetainėje www.lnb.lt.

Kam skirta? 9–12 klasių mokiniams.

Kur vyks? Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Kino salėje.

Organizatorius. VšĮ „Nepatogus kinas“.

***

„PILIETINIS PASIPRIEŠINIMAS IR KRITINIO MĄSTYMO PAMOKOS: DEZINFORMACIJOS ATVEJAI“
(paskaita-seminaras)
2022 m. vasario 8 d., 13 val.

Apie renginį. Siūlomas renginys yra aktualus šiandienos įvykių kontekste mūsų Rytų kaimynystėje. Neabejotinai svarbūs stabilumo bei saugumo Europos Sąjungos išorinės sienos klausimai. Kita vertus, ne ką mažiau reikšmingas, o, ko gero, net ir kur kas svarbesnis – santarvės ir tarpusavio palaikymo mūsų šalies viduje reikalas. Renginio metu drauge aptarsime bei diskutuosime mums visiems rūpimais klausimais.

Kam skirta? Lietuvos Respublikos švietimo sistemos darbuotojams.

Kur vyks? Registracija vyksta tinklalapyje „Mano apklausa“. Prieiga internete: https://www.manoapklausa.lt/apklausa/1355166679/ (prisijungimo slaptažodis – Vasara2022 (atkreipiame dėmesį, kad pirmoji slaptažodžio raidė V – didžioji).

Organizatorius. Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos.

***

Diskusija „VAIKAS IR INTERNETAS: KADA JAU LAIKAS IR KAIP?“
(nuotolinė diskusija)
2022 m. vasario 8 d. 18 val.

Apie renginį. Tai nemokama nuotolinė diskusija tėvams. Jos metu su specialistais ir žinomais visuomenės veikėjais bandysime išsiaiškinti, kada jau laikas vaikus supažindinti su internetu bei kaip tai padaryti.

Kam skirta? Tėvams, auginantiems mokyklinio amžiaus vaikus bei paauglius, ugdymo įstaigų pedagogams.

Kur vyks? Diskusija bus transliuojama naujienų portale www.15min.lt bei15min.lt Facebook paskyroje.
Tiesioginės transliacijos nuoroda:
https://www.15min.lt/gyvai/diskusija-vaikas-ir-internetas-kada-jau-laikas-ir-kaip-7658

Organizatorius. Ryšių reguliavimo tarnyba.
Partneriai: Nacionalinė švietimo agentūra, asociacija „Langas į ateitį“, VšĮ „Vaikų linija“.

***

„PILIETINIS PASIPRIEŠINIMAS IR KRITINIO MĄSTYMO PAMOKOS: KONFRONTACIJA RYTŲ KAIMYNYSTĖJE IR INFORMACINIO KARO ELEMENTAI“
(paskaita-seminaras)
2022 m. vasario 10 d., 13 val.

Apie renginį. Siūlomas renginys yra aktualus šiandienos įvykių kontekste mūsų Rytų kaimynystėje. Neabejotinai svarbūs stabilumo bei saugumo Europos Sąjungos išorinės sienos klausimai. Kita vertus, ne ką mažiau reikšmingas, o, ko gero, net ir kur kas svarbesnis – santarvės ir tarpusavio palaikymo mūsų šalies viduje reikalas. Renginio metu drauge aptarsime bei diskutuosime mums visiems rūpimais klausimais.

Kam skirta? Lietuvos Respublikos švietimo sistemos darbuotojams.

Kur vyks? Registracija vyksta tinklalapyje „Mano apklausa“. Prieiga internete: https://www.manoapklausa.lt/apklausa/1355171913/ (prisijungimo slaptažodis – Vasara2022 (atkreipiame dėmesį, kad pirmoji slaptažodžio raidė V – didžioji).

Organizatorius. Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos.

***

„ELEKTRONINIO SAUGUMO PAGRINDINIAI PRINCIPAI IR TAISYKLĖS PROGRAMOJE „eTwinning“
(virtualus seminaras)
2022 m. vasario 10 d.

Apie renginį. Taivirtualus seminaras „Elektroninio saugumo svarba programoje „eTwinning“. Renginyje pristatomos programos „eTwinning“ galimybės, atsargumo priemonės publikuojant vaizdo medžiagą, autorių teisės.

Kam skirta? Įvairių dalykų mokytojams, pradedantiesiems ir pažengusiems programos „eTwinning“ dalyviams, užsiregistravusiems portale www.etwinning.net.

Kur vyks? Naudojantis bendradarbiavimo ir komunikavimo platforma „Microsoft Teams“.

Registracija vyksta šia prieiga internete: https://forms.gle/svvzJ34pYEeRCCb37https://www.etwinning.lt/kval-tobulinimas/virtualus-seminaras-elektroninio-saugumo-svarba-programoje-etwinning/.

Organizatoriai. Švietimo mainų paramos fondo „eTwinning“ ambasadorės Giedrė Raudonienė ir Edita Setkauskienė.

***

„SKAITMENINĖ KARTA: SANTYKIAI INTERNETE IR SANTYKIS SU INTERNETU“
(atvira nuotolinė paskaita-pokalbis)
2022 m. vasario 10 d., 16 val.

Apie renginį. Skaitmeninėje erdvėje verda gyvenimas, mezgasi ir nutrūksta santykiai, virtualus pasaulis įtraukia, siūlydamas tai, ko jaunas žmogus ieško. Kaip virtualioje erdvėje kurti pagarba grindžiamus santykius su kitais ir kurti tvirtus pamatus sveikam santykiui su technologijomis – pasakos dr. Julius Burkauskas, Skaitmeninės etikos centro ekspertas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto klinikinė psichologė bei dokt. Edita Baukienė, Varėnos švietimo centro psichologė, tyrimo „Ilgalaikis ekranų poveikis vaikų fizinei ir psichinei sveikatai“ (www.mediavaikai.lt) tyrėjų grupės narė.

Kam skirta? Renginys skirtas tėvams, globėjams, mokytojams.

Kur vyks? Pelno nesiekiančios nepriklausomos organizacijos „Skaitmeninės etikos centras“ ir tyrimo „Media vaikai“ socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose: 
https://www.facebook.com/skaitmeninesetikoscentrashttps://www.facebook.com/mediavaikai.

Tapkite paskyrų sekėjais ir gaukite pranešimą apie prasidedančią tiesioginę transliaciją, jei norite priminimą apie renginį gauti el. paštu, registruokitės šia prieiga internete: https://www.manoapklausa.lt/apklausa/1355064984/.

Organizatorius. Pelno nesiekianti nepriklausoma organizacija „Skaitmeninės etikos centras“.

***

Tarptautinės kibernetinio saugumo varžybos „VU CYBERTHON 2022“
2022 m. vasario 17–18 d.

Apie renginį. Vilniaus universiteto Kauno fakultetas 2022 m. vasario 17–18 dienomis organizuoja tarptautines kibernetinio saugumo varžybas „VU Cyberthon 2022“, skirtas mokiniams (nuo 14 metų), studentams ir kibernetinio saugumo entuziastams. Varžybos organizuojamos edukaciniais tikslais, kviečiant domėtis kibernetinio saugumo aktualijomis, ugdyti kritinį mąstymą ir kūrybiškumą sprendžiant kibernetinio saugumo iššūkius.

Renginys vyks dvi dienas, internetu.
Pirmąją varžybų dieną (vasario 17 d.)  bus skaitomi pranešimai: web aplikacijų, netikrų naujienų ir propagandos, skaitmeninės teisimo ekspertizės ir kitomis kibernetinio saugumo temomis. Pranešimai bus transliuojami tiesiogiai Vilniaus Universiteto „YouTube“ kanale nuo 9 val. ryto.
Nuo vasario 17 d. 17 val. konkurso dalyviai turės 24 valandas užduotims išspręsti. Daugiausia taškų surinkę dalyviai laimės piniginius prizus.

Iššūkių temos:

  • Web aplikacijų pažeidžiamumai
  • Kriptografija ir steganografija
  • Atvirų informacijos šaltinių žvalgyba
  • Kompiuterinio tinklo saugumas
  • Teisminė ekspertizė

Kam skirta? Mokiniams (nuo 14 metų), studentams ir kibernetinio saugumo entuziastams.

Kur vyks? https://cyberthon.lt/

Organizatorius. Vilniaus universiteto Kauno fakultetas.